Ons Dorp


Als kind van Amsterdam hadden de wallen altijd een soort aantrekkingskracht op me, niet zozeer de meisjes van lichte zeden maar het dorpse, dat je vanaf de Warmoesstraat tot aan de Nieuwmarkt bekenden tegenkomt. Opgroeiende in de Bos en Lommerbuurt voelde de roze buurt als een warm bad. En ook al zagen mijn ouders het liever anders kon ik het gewoon niet laten om op mijn zestiende een baantje in mijn geliefde wijk te accepteren. De hele dag liep ik met mijn steekwagen in het rond van de Oudezijdsarmsteeg tot de Koestraat, van de St Annedwarstraat tot aan de Zeedijk. Deze buurt heeft voor mij geen geheimen. Dat deze buurt anders is als andere komt ook door zijn bewoners en zijn bezoekers, dat het een wijk is vol kleurrijke figuren hoef je niemand uit te leggen. Van Joep de wijkagent tot Cassa Rosso baas Jan Otten en van zwerver Ruud tot bewoner Haring Arie. Kleurrijk is een gegeven. Vieze Willem is ook zo iemand. Willem leerde ik kennen in de Warmoesstraat wat hij precies deed wist niemand, zo waren er vele waarvan je het niet wist. Willem was alles behalve sympathiek, schreeuwen, bleren en aanwezig zijn was zijn dagtaak. Nu zoveel jaar later is hij een stuk sympathieker schreeuwen doet hij nog steeds, blèren een stuk minder. Dat ligt ook aan wat hij gebruikt heeft, hij is verslaafd. Verslaafd aan drank en dope. Er was een tijd dat het anders was ooit was hij goed voor een paar centen. In de buurt gaat het verhaal dat hij tot twee keer miljonair is geweest, hij is ooit eerder in de goot beland maar is er bovenop gekomen. Vroeger konden ze met een beetje handel en wandel een aardige cent verdienen, maar van de Amsterdamse penose is niet veel meer over. Geliquideerd, invalide, of in de bak. Op die manier zal het deze keer niet meer lukken vrees ik. Dagelijks zoekt hij me op bedelen doet hij niet daar is hij te trots voor, altijd gooit hij een mooi sausje over de smoes. Ooit betaald hij me alles terug en neemt die mij en een select gezelschap mee een avond stappen. Ik heb het wel is uitgerekend wat hij mij in een jaar kost het zal ergens tussen een abonnement op een krant en een weekend Center Parcs zitten. Hij zal zonder mijn steun ook wel overleven, geen twijfel over mogelijk. Vanaf de Waag een straal van twee kilometer met mensen die hem helpen. Ik hoop dat hij er ooit bovenop komt, het geld hoef ik niet terug. Ik steun weinig goede doelen heb een airmail pas voor sichting Aap voor de rest zoek ik het wat dichter bij huis van de Oudezijdsarmsteeg tot de Koestraat, van de St Annedwarstraat tot aan de Zeedijk.

Gebrek aan zon

Katten in achtertuinen
of binnentuinen
Tuinen waar niks aan gedaan wordt
verloedering
Een chrome pijp
mat geschilderd tegen de weerspiegeling
Houten stoelen en tafels
door het weer aangetast
Heel veel bloemen en planten die door gebrek
aan zon niet groeien
Mijn uitzicht aan de schaduwzijde
Een vol terras aan het water
De vaart is onrustig
Mensen hebben haast
en het verkeer is druk
De brug is open
of de brug is dicht
Een kruispunt dat niet zonder
verkeerslichten kan
Mijn uitzicht aan de zonzijde

Uitzicht moet iets hebben
dat de moeite waard is
Geen haast
is als zon
aan een schaduwkant

Mijn Amsterdam

Elke week lees ik in Het Parool de rubriek "Mijn Amsterdam"
daar mogen echte Amsterdammer zeggen waar ze lekker eten hun boodschappen doen wat hun favoriete plek is of museum
Elke week
Dan rest bij mij de vraag wanneer is het mijn beurt
want ik ben misschien niet de grootste maar wel een echte

uit eten

Café Bern op de Nieuwmarkt heerlijke kaasfondue, ik ben altijd te laat om te reserveren dus gok ik op een goede bui van de bediening, vraag voor de grap is om een rosé met ijs of een spa blauw.

café

Meerdere keuzes mogelijk, het ligt er eraan in wat voor bui ik ben. Café het Loosje voor de gehaktbal, Café Cuba voor een caipirinha, Café Struik in het begin van de avond en Café Nol aan het einde. Diep in mijn hart wil ik Café Monico op het Rembrandtplein zeggen, maar die tijd is geweest. Helaas.





beste broodjeszaak

Moeilijk, in mijn vorig beroep als taxichauffeur heb ik ze allemaal stuk voor stuk geprobeerd, geloof me. Koeman, Febo, Popov, Schinkeltje, Dusart, negentig kilo later blijft mijn favoriet Eetsalon van Dobben. het authentieke de Amsterdamse humor en de filet americain. Onbetaalbaar.

mooiste gevel

Op de hoek Brouwersgracht en Prinsengracht. Café Papeneiland toen ik een jaar zestien was heb ik een rondvaart gemaakt door de grachten met mijn toenmalige verkering. Één van de feitjes van de kapitein ging over deze gevel, de enige in Amsterdam waarvan beide hoeken identiek zijn. Tot aan vandaag maak ik met dit feit nog steeds de sier.

rijp voor de sloop

De Amsterdam Arena. een extra ring erbij op het Olympisch Stadion en klaar ben je, ik denk dat er in heel Amsterdam niemand op tegen is als Ajax zijn thuiswedstrijden in het vervolg daar speelt. Misschien moet de gemeente een referendum houden. Sowieso krijgt Ajax weer wat terug van dat magische wat het ooit heeft gehad.

mijn kapper

Al jaren kom ik wekelijks bij een ouderwetse kapper op de Geldersekade bij de Nieuwmarkt. sinds ik de amsterdamse politiek bewuster volg is het snel achteruit gegaan met de dikte en de kruin van mijn blonde haarlokken, dus er rest mij niks anders dan stand één van de tondeuse. na dit wekelijkse ritueel is de barbier altijd royaal met de odeklonje, wat mij weer aan mijn oma doet denken.

beste speciaalzaak

Reypenaer op de Singel, veel te dure kaas. Met schaamte betaal ik twaalf vijftig voor een extra gerijpte. Dan moet ik wel maken dat ik weg kom uit die hoek, anders kost het me nog zeven euro voor de hagelslag van de buren. Pucini

favoriete Amsterdammer

Teveel om op te noemen, van Henk Schiffmacher tot Johan Cruyff, van Ome Joop "snor" tot Willem van Boxtel. Ook Bobby Haarms is een echte, deze man verdient een standbeeld.


ik voel me Amsterdammer

Omdat ik het mooi vind als mijn taalgebruik gecorrigeerd wordt, omdat ik trots ben dat ik geboren ben in het Anna Paviljoen. Omdat ik op de ringweg al heimwee krijg. Ik ben dan wel misschien niet de grootste maar wel een echte. Amsterdammer.